вівторок, 31 березня 2015 р.

Міжнародний день птахів





Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року. Того року 1 квітня було підписано Міжнародну конвенцію з охорони птахів, до якої Радянський Союз приєднався у 1927 році. В усьому світі відзначають Міжнародний день птахів, який проводиться щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». 
                                                                  

За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки». 
З птахами пов’язано чи не найбільше народних вірувань, пісень, казок, звичаїв, традицій… Вони перші  приносять нам навесні вістку про зародження ще одного витка життя. Птахи — це пісня і політ, символ волі і простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани...  

    Але квітень — це не лише місяць, коли відзначається річниця згаданої Конвенції, але й час, коли більшість пернатих повертається додому. Адже половина птахів, що водяться в Україні, щороку відлітають на зиму в теплі краї. Деякі види повертаються на батьківщину ще з середини березня. Традиційно першими прилітають лелеки, жайворонки та гуси, які вважаються вісниками весни.               
У Європі під загрозою зникнення понад 50% видів птахів. Від поведінки людей часто залежить їхня доля, адже навіть голосна розмова, просто людська присутність можуть примусити птахів покинути місця, де вони не один рік жили, а знайти нові досить складно. Не буде місця для гнізда - не з'являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів - справжні катастрофи...   
Турбота про птахів — це не тільки екологічна проблема. Адже, як сказано вище, це частинка нашого життя, нашої культури, більше того — нашого світогляду, нашого світовідчуття... У кого не защемить серце, слухаючи пісню «Чуєш, брате мій…» на вірш «Журавлі» Богдана Лепкого, чи «Журавли» на вірш Расула Гамзатова?.. 

Немає коментарів:

Дописати коментар