суботу, 12 серпня 2017 р.

СТЕЖКАМИ РІДНОЇ КРАЇНИ (продовження)

Кульмінацією нашого походу було підняття на гору Параска (Парашка). То ж сьогоднішня наша розмова буде саме про неї. Підйом був важкий і виснажливий. Підніматися доводилося по крутому схилу . А якщо ще взяти до уваги те, що перед цим пройшов дощ, то схил був ще й слизьким. Та  це було варте того. Піднявшись на вершину, ми побачили неземну красу. На всі боки,  куди сягало око,  можна було побачити бескиди. І  в такі хвилини  здається, що для більшої насолоди більшого й не треба. 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА.   Пара́шка, або Параска — гора в Українських Карпатах, найвища вершина однойменного хребта (Парашка) в Сколівських Бескидах.

Висота 1268,5 м над рівнем моря (за іншими даними — 1271 м). Розташована на відстані 8 км на північний захід від м. Сколе Львівської області. На схилі гори встановлений пам'ятний камінь, на вершині — хрест.
За легендою гора названа на честь Параски — дочки (згідно з іншими версіями — жінки) князя Святослава Володимировича, сина Володимира Великого, яка була вбита на цій горі дружинниками Святополка Окаянногов 1015 році. Цій події передувала битва між Святославом та Святополком біля міста Сколе.
Парашка розташована на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Через вершину проходить знакований туристичний маршрут «м. Сколе — г. Парашка — с. Майдан» загальною протяжністю 28 км.
При підніжжі Парашки бере початок Велика Річка, а неподалік протікають річки Опір (на сході) та Стрий (на півночі). На Великій Річці є відомий водоспад Гуркало. Схили гори вкриті хвойними лісами (ялина та ялиця) з буковими та березовими зонами. Трав'яний покрив різноманітний з багатьма рідкісними рослинами, більшість з яких занесено до Червоної книги України.

Краєвиди, які відкриваються з вершини гори Параска









        


Немає коментарів:

Дописати коментар