вівторок, 10 січня 2017 р.

НАЙВВІЧЛИВІШИЙ ДЕНЬ У РОЦІ


Найввічливіший день у році – 11 січня. Цього дня відзначається Всесвітній день „спасибі”.


Ми чудово розуміємо значення гарних манер, їх необхідність у повсякденному житті, але найчастіше висловлюємо подяку ніби мимохідь, не замислюючись про її значення. А між тим слова подяки мають дивовижні властивості, але вимовляти їх не можна, коли людина знаходиться у роздратованому стані. Ми кожного дня говоримо один одному „дякую”, тому важливо пам’ятати, що справжня вдячність – це лише та, що йде від чистого серця.



В українській мові сьогодні вживається два «вдячних» слова – дякую та спасибі. Вони мають різне походження. Більш прозорим для нас є походження і значення слова «спасибі». Два слов’янських слова «спаси, Боже» в процесі використання злились у цілісність. Сталося це порівняно недавно, у писемних пам’ятках слово "спасибі" вживається приблизно з XVI століття поруч із старослов’янським «благодарствую».
         До речі, сучасна російська мова зберегла саме ці два варіанти висловлення вдячності, а у південних слов’ян і досі вживається варіант «благодаря», «благодарение» (болгарська, македонська) чи утворився свій власний «хвала» (хорватська, сербська, словенська).
         «Дякую» розуміють майже в усій Європі
         Це слово  має набагато складнішу історію.
         Неважливо, яке з цих слів оберете саме ви. Сказані від щирого серця будь-якою мовою, ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла від однієї людини до іншої.


Спасибі Господу за все
Я стану Богу помолюся
Найперше за мою матусю:
Спасибі, Боженько, Тобі,
що з нею в радості й журбі.
Спасибі Господу й за те,
Що все буяє і цвіте,
За річку, гори, ліс і поле,
За те, що я ходжу до школи.
І за канікули та свято
Спасибі, наш Небесний Тату!
За м’яч, кіно, цукерки, телик,
За Мурчика мого і велик,
Й за те, що день новий несе –
Спасибі Господу за все!

Галина МАНІВА
 

Немає коментарів:

Дописати коментар