пʼятницю, 13 січня 2017 р.

ЧОМУ СТАРИЙ НОВИЙ РІК

               Звичай зустрічати Новий рік за старим стилем в ніч з 13 на 14 січня прийшов до нас з минулого століття, коли діяв юліанський календар. У 1918 році був введений новий, григоріанський, що відрізняється від старого на 13 днів. Православна церква й досі відзначає і Новий рік, і Різдво саме за «старим стилем».    

             Віруючі люди надають великого значення старому Новому року, тому що тільки після 13-го січня, коли закінчується різдвяний піст, можна повною мірою відзначити свято. Відзначаючи Новий рік за старим стилем, люди віддають данину своїм предкам і прагнуть не відриватися від свого коріння.

            У старі часи в календарі 14 січня відзначався Василів день — свято землеробства. У цей день проводився обряд обсівання, щоб восени отримати хороший урожай. По-іншому це свято називали «Авсень». У цей день по дому розсипали пшеницю і молилися Богу, щоб він дав  щедрий врожай. Всюди проводилися народні гуляння з піснями і танцями.

            У ніч на старий Новий рік у будинках варили особливу кашу, на якій ворожили, яким буде врожай. Якщо горщик з готовою кашею був повним, а вона виходила смачною, наступного року чекали хороший урожай. Цю кашу з’їдали вранці. Але якщо вона вилазила з горщика, а він тріскався, це віщувало поганий урожай. Таку кашу викидали в колодязь. Ця традиція дала початок переконанню, що «як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш». До наших часів дійшло це повір’я, тому всі прагнуть зробити новорічне свято щедрим і веселим.

          І до сьогодні збереглася традиція ворожіння під старий Новий рік. Дівчата ворожать на своїх суджених, використовуючи паперові смужки, віск, гребені, воду. За прикметами старого Нового року досі пророкують майбутнє. Це старовинне свято наділене особливим таїнством, тому його так люблять у народі.

Немає коментарів:

Дописати коментар